Å oppleve andres opplevelser oppleves som nyttig!

Hvis kunnskapsgrunnlaget ikke er en rapport, men opplevelser; gjør det noe med diskusjonen og mulighetene for å finne nye løsninger? For å utforske dette inviterte D-box ulike aktører og fagmiljøer til seminar, debatt og workshop med utgangspunkt byråkraters opplevelse av eget handlingsrom. I løpet av 2. og 3. september fikk over 70 engasjerte personer oppleve fire ulike opplevelser av hvordan byråkrater opplever eget handlingsrom. Og svaret er, JA! Det gjør noe både med diskusjonene og mulighetene!

To helt nye D-box masterkurs i innovasjon i offentlig sektor ble våren 2021 gjennomført av Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) i samarbeid med designbyrået Halogen. Som en del av kurset undersøkte studentene byråkraters opplevelse av eget handlingsrom, for så å tilgjengeliggjøre opplevelsene for andre gjennom fire installasjoner. I forrige uke la D-box til rette for at over 70 personer fikk kjenne på kroppen hvordan et utvalg byråkrater opplever sitt handlingsrom. Det ga en helt ny inngang til både velkjente og nye temaer.

  • Hvordan kan beslutningstakere i offentlig sektor utvide og utnytte handlingsrommet sitt?

  • Tør vi å bruke nye metoder og nye typer innsikt i beslutningsprosessene våre? Eller har vi et så tradisjonelt syn på hva kunnskapsbasert praksis er at vi ikke tør å handle før det foreligger en forskningsrapport på området?

  • Lar vi oss styre så mye av «beste-praksis», normer, standarder, veiledere og forskrifter at vi ikke klarer å utvikle den nyskapende og «neste, beste praksis»?

Jeg synes dette burde vært en fast utstilling i regjeringskvartalet. Det er virkningsfullt å bli minnet på noe hver dag. Det gjør noe med oss.
— Detaker

Dag to var skreddersydd for ledere i offentlig sektor, og Werner Christie loset oss gjennom en samtale der vi utforsket koblinger mellom opplevelsene, utforskende eksperimentering, etablert kunnskap og forskning; et landskap hvor D-box trives og har sin styrke.

Sammen kom vi frem til noen svar og noen nye spørsmål, og vi kom ikke i mål. D-box ba derfor om innspill til hvordan vi kan jobbe videre med disse temaene og hvordan vi bør jobbe videre for å på best mulig måte bidra til mer innovasjon i offentlig sektor. Mange ønsket at flere skulle få oppleve disse opplevelsene. Noen ønsket å bringe utstillingen hjem i egen virksomhet, andre ønsket at den ble gjort tilgjengelig gjennom flere D-boxinitiativ.

D-box ble også utfordret til å fortsette å være en pådrivere for bruk av nye metoder, lage koblingsarenaer mellom offentlig sektor og ledelses- og designmiljøer som legge til rette for læring på tvers når det gjelder bruk av design og innovative metoder i offentlig sektor. D-box tar med seg innspillene og kommer snart ut av boksen igjen med flere initiativ. Det var også mange som ønsket å samarbeid med oss, og vi er alltid på jakt etter flere samarbeidspartnere. Så har du en god ide, en skikkelig floke eller et brennende engasjement, er det bare å ta kontakt!


hanne-cecilie-bjorka-leder-_-d-box_foto_steinar-glas.jpeg

Ta kontakt!

Hanne-Cecilie Bjørka
Leder | D-box

E-post: hcb (@ )d-boxnorway.no
Mob: (+47) 993 55 395

 
Forrige
Forrige

Hvordan jobbe med brukersentrert tjenesteinnovasjon i praksis?

Neste
Neste

Webinar om design i offentlig sektor: Design og etikk